Symboliek van de kruisiging van Jezus in het Paasverhaal

Wederopstanding
De Christus IN Jou (God-in)
Wederopstanding
De Christus IN Jou (God-in)


Pasen
Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag. Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. In veel kerken wordt in de nacht van Stille Zaterdag op Paaszondag een wake gehouden. Aan het einde van deze wake wordt de Paasdag met feestelijk gezang begroet.


Landbouwfeest
Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste, die heerstte als de voorraden van de winter opraakten.

Veel paasgebruiken zijn afgeleid van dit niet-christelijke lentefeest, zoals het rapen van eieren.

Boeren beschouwden eieren als een kiem van kracht. Ze begroeven ze in hun velden opdat ze hun kracht op de bodem over zouden brengen en voor een goede oogst zouden zorgen.

Later dienden de eieren voor de katholieken ook om na de veertigdaagse vastenperiode (die na de viering van Carnaval begon) weer op krachten te komen. Met Palmpasen werden de eieren ingezameld.

Het Christendom is met name gebaseerd op het leven en lijden én de opstanding uit de dood van Jezus Christus.


Lentefeest
Pasen is niet elk jaar op de zelfde zondag, maar op de eerste zondag die volgt op de volle maan na het begin van de lente. Pasen is ook een lentefeest. Na de koude winter waarin alle voedsel van het vorige jaar is opgegeten gaat de natuur opnieuw beginnen. Dieren krijgen jongen, bomen en bloemen gaan bloeien, kuikens komen uit hun ei. Het ei is een symbool van nieuw leven. Overal in de winkels zie je lentekuikentjes en paaseieren, echte, van papier of van chocola. De mensen lopen er ook paasbest bij in hun frisse nieuwe kleren.

Bij Katholieke Christenen is Pasen ook het eind van de vastenperiode die begon met carnaval.

In sommige landen (bijvoorbeeld Spanje en Zwitserland) worden nog Paasvuren ontstoken: de koude geesten van de winter worden weggejaagd en de lente verwelkomd. In Nederland kom je nog wel namen tegen die hieraan herinneren: Paasberg, Paasveld. Paasvuren worden, nu nog steeds, in de omgeving van Holten (Overijssel) ontstoken.


Het Paasverhaal uit de nieuwe Bijbelvertaling

Intocht in Jeruzalem
Toen ze Jeruzalem naderden en bij Betfage op de Olijfberg kwamen, stuurde Jezus er twee leerlingen op uit. Zijn opdracht luidde: "Ga naar het dorp dat daar ligt. Vrijwel direct zullen jullie er een ezelin zien, die daar vastgebonden staat met haar veulen. Maak de dieren los en breng ze bij me. En als iemand jullie iets vraagt, antwoord dan: 'De Heer heeft ze nodig.' Dan zal men ze meteen meegeven."

De leerlingen gingen op weg en deden wat Jezus hun had opgedragen. Ze brachten de ezelin en het veulen mee, legden er mantels op en lieten Jezus daarop plaatsnemen. Vanuit de menigte spreidden velen hun mantels op de weg uit, anderen braken twijgen van de bomen en spreidden die uit op de weg. De talloze mensen die voor hem uit liepen en achter hem aan kwamen, riepen luidkeels: "Hosanna voor de Zoon van David! Gezegend hij die komt in de naam van de Heer. Hosanna in de hemel!"

Lees meer...


Symbolische boodschap
Wanneer je het verhaal letterlijk leest, zie je misschien een mooi verhaal over verraad, liefde, en lijden. Maar wanneer je de symboliek verstaat (heb je ogen om te zien en oren om te horen?), wordt het ineens een verhaal wat veel vertelt over hoe je tot je Ware Zelf kan komen.

In het Paasverhaal staat Jezus centraal. Jezus kan je zien als een symbool voor het Ego, een Ik. Zolang het Ego, het Ik verbonden (gehecht) is aan de wereld (het wereldse) kan hij niet de verlossing bereiken. Om dit te bereiken zal hij moeten sterven. De kruisiging wordt in gang gezet door het 'verraad' van Judas. Uit het Judas evangelie blijkt al dat dit geen verraad is, maar dat Jezus zelf vraagt om hem te verraden/overleveren aan de Romeinen. Symbolisch zie je dus dat het Ego, het Ik zelf niet in staat is om zich op te offeren, maar een Judas nodig heeft om het te verraden. Judas kan je zien als een persoon in de buitenwereld, maar zou ook een element kunnen zijn van je Ware Zelf.

Uiteindelijk wordt Jezus (het Ego, het Ik) veroordeeld en moet zijn eigen kruis dragen. Het kruis zou hierbij symbool kunnen staan voor de last van de zonde. De zonde is niet dat wat je fout gedaan hebt, maar de zonde van het niet leven naar je Ware Zelf. Deze last is zwaar, Jezus is er zich bewust van en sleept zich voort naar de berg Golgotha. Op die weg valt hij enkele malen, er zijn echter helpers die hem weer overeind helpen zodat hij zijn (spirituele) pad kan volbrengen.

Uiteindelijk wordt hij gekruisigd, hij heeft pijn, verdriet, voelt ontreddering, voelt zich verlaten en roept tot God (keert naar zijn Ware Innerlijk / zijn Ware Zelf) en uiteindelijk komt de aanvaarding en onderwerping aan het lot: het is zoals het is! Op dat moment kan hij de woorden spreken "het is volbracht" waarna het Ego sterft.


Wederopstanding
Jezus is nu dood, het Ego is afgelegd, vervolgens is hij 3 dagen dood om uiteindelijk weer op te staan, niet meer als Jezus, maar als Christus oftewel het Ware Zelf. Het is hierbij dan ook niet Jezus Christus, maar Jezus de Christus, hetgeen betekent dat het iemand is die stoffelijk is, maar zijn Ware Goddelijke natuur gevonden heeft en verbonden is met je Innerlijke Bron (Heel Zijn / bewust Zijn).

Toch is na de wederopstanding het verhaal niet afgelopen, er komen namelijk twijfels bij de discipelen... is hij wel werkelijk de Christus. Je zou de discipelen als symbolen van het innerlijk kunnen zien (12 discipelen = 12 astrologische tekens). Hoe vaak twijfelen we niet, zijn we werkelijk wel verlost, zijn we wel Goddelijk (from the One are the Many)? Deze twijfel en ongeloof worden gesymboliseerd door de discipel Thomas (de ongelovige)... hij moet weggestuurd worden, de twijfel en het ongeloof doorleefd.


De Hemelvaart
Pas na enige tijd volgt de slotfase, namelijk de Hemelvaart. Jezus heeft zijn Ware Zelf gevonden, is de Christus geworden, heeft zijn twijfels doorleefd en is er daardoor aan 'voorbij' (niet in de betekenis van 'er aan ontstegen', maar in de betekenis van 'doorleefd'), en bereikt uiteindelijk de staat van Verlichting (de Hemelvaart). Nu pas is zijn spirituele pad werkelijk volbracht.


De uitstorting van de Heilige Geest
Het woord, de boodschap wordt toegankelijk voor vele mensen die om hem heen waren, dit noemt men in de Bijbel de uitstorting van de Heilige Geest (gnostiek: in de drie-eenheid de Vader, de Zoon, en de Heilige Geest, staat de Heilige Geest voor het vrouwelijke), oftewel velen anderen werden geraakt door dit voorbeeld en waren in staat dit spirituele pad uit te dragen naar de rest van de wereld.


Paaswens
Ik wens eenieder fijne Paasdagen en dat je jouw Ego en twijfels mag doorleven, zodat je weder op kunt staan ofwel jouw Ware Zelf Belichamen.



mascha roedelof
Deze column mag vrij verspreid worden met Bronvermelding
mas©ha 2018


De verdiepende teksten en inzichten vanuit de Bron en de essentie van Tantra op mijn blog 'Samen Leven vanuit de Essentie van Tantra' en de tag 'Tantra' op deze website, mijn dochter website 'Het Gekruide Pad', en de teksten, inzichten en columns op mijn website Het Bewuste Pad, stel ik vrijelijk beschikbaar. Als je mijn teksten en inzichten wilt waarderen, nodig ik je uit daar expressie aan te geven door bij te dragen aan mijn vrije bestaan.